AD: Tweede Kamer wil verdrag over uitkeringen met Marokko opzeggen

10 juni 2014


De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met een motie van de VVD om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen als onderhandelingen daarover in september geen resultaat hebben. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken had de motie ontraden. Regeringspartij PvdA stemde tegen de motie van VVD-Kamerlid Anoushka Schut.

Het kabinet wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, aanpassen aan de kosten van levensonderhoud in dat land, het woonlandbeginsel. Maar dat is volgens de rechter strijdig met het socialezekerheidsverdrag met dat land. Onderhandelingen met Marokko hebben tot dusver nog niets opgeleverd.

Vorige week werd in de regeringscoalitie besloten dat de druk op Marokko wordt opgevoerd. Als dat land niet inbindt, wordt het verdrag in oktober opgezegd. Asscher zie vrijdag dat hij de druk vanuit de Kamer zal gebruiken om Marokko tot andere gedachten te dwingen.

Lees hier het artikel op de website van het AD.

Het kabinet wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, aanpassen aan de kosten van levensonderhoud in dat land, het woonlandbeginsel. Maar dat is volgens de rechter strijdig met het socialezekerheidsverdrag met dat land. Onderhandelingen met Marokko hebben tot dusver nog niets opgeleverd.Vorige week werd in de regeringscoalitie besloten dat de druk op Marokko wordt opgevoerd. Als dat land niet inbindt, wordt het verdrag in oktober opgezegd. Asscher zie vrijdag dat hij de druk vanuit de Kamer zal gebruiken om Marokko tot andere gedachten te dwingen.

Leave your comment