De Telegraaf – VVD: ruim baan voor zzp’er en uitzendkracht

25 november 2014

VVD: ruim baan voor zzp’er en uitzendkracht

DEN HAAG – Cao-afspraken om het inhuren van zzp’ers en uitzendkrachten te beperken, moeten verboden worden. De VVD wil een initiatiefwet indienen om dat te regelen. Tweede Kamerlid Anne Mulder zal dat woensdag aankondigen bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).
Ruim 60% van de uitzenders bemiddelt zzp’ers. Foto: ANP

Hij laat dit dinsdag weten in Het Financieele Dagblad, waarin hij samen met zijn fractiegenote Anoushka Schut werd geïnterviewd. „Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten”, zegt Mulder.

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), die dinsdag hierover eveneens met een verklaring kwam, wijst erop dat de advocaat-generaal van het Europese Hof onlangs ook heeft geconcludeerd dat lidstaten blijvend maatregelen dienen te nemen tegen ongerechtvaardigde uitzendbeperkingen in cao’s. Het zou ook in strijd zijn met de Europese Uitzendrichtlijn.

Maar in Nederland gebeurt het tegenovergestelde, constateert de ABU. Hier groeit het aantal uitzendbepalingen in cao’s juist. In zeker een kwart van de circa 750 in Nederland afgesloten cao’s worden beperkingen aan de inzet van uitzendkrachten gesteld.

De brancheorganisatie ZZP Nederland klaagde onlangs ook al dat in steeds meer cao’s zzp’ers „aan de ketting worden gelegd”.

Kamerlid Mulder onderstreept dat bijna 1 miljoen Nederlanders zzp’er zijn. „Mensen die elke dag weer de mouwen opstropen en iets maken van hun leven. Een groep die onmisbaar is geworden voor grote en kleine bedrijven in ons land.”

Mulder en Schut willen een „dynamische arbeidsmarkt”, waarin ruimte is voor vaste en flexibele contracten, zo zullen ze Asscher voorhouden. „We moeten nadenken over een modern stelsel waarbij het vaste contract en het flexibele werk allebei bestaan. Wat de VVD betreft is het echt en/en”, zegt Mulder.

Volgens Schut „geven ondernemers aan dat er wel degelijk werk is, maar dat ze geen banen durven aanbieden door de hoge kosten en risico’s die ze lopen, vooral op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid”.

De twee VVD’ers vinden dat de politiek de problemen moet durven benoemen en proberen weg te nemen.

Bekijk hier het artikel op de website van De Telegraaf.

2 replies added

Leave your comment