ÉÉNVandaag – Akkoord met Marokko: uitkeringen fors verlaagd

Jarenlange ruzie vandaag beslecht

Jarenlange ruzie vandaag beslecht

Nederlandse uitkeringen die naar Marokko worden geëxporteerd, worden flink verlaagd. Ze zullen worden aangepast aan het Marokkaanse welvaartsniveau en met 40% worden gekort. Hiertoe wordt het Sociale Zekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko uit 1972 aangepast.

Minister Asscher van Sociale Zaken stuurt hierover vanavond een brief naar de Tweede Kamer. Een jarenlange ruzie tussen Nederland en Marokko is hiermee ten einde.

Al sinds 2011 wordt er tussen Nederland en Marokko over de kwestie onderhandeld. Het kabinet maakte eerder al met 19 andere landen afspraken om de geëxporteerde uitkeringen te verlagen, maar met Marokko liepen pogingen om tot afspraken te komen telkens spaak.

De Marokkanen beriepen zich op het in 1972 gesloten Sociale Zekerheidsverdrag, dat verlaging van de uitkeringen niet zou toestaan.

Een motie van VVD-Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn, gesteund door een Kamermeerderheid, riep minister Asscher vorig jaar op om in het uiterste geval dat Verdrag eenzijdig op te zeggen. De Marokkaanse regering lijkt nu voor die druk bezweken.

De maatregel treft in Marokko ongeveer 5500 uitkeringen. De Nabestaandenuitkering en het Kind-gebonden budget worden fors verlaagd. Export van de Kinderbijslag wordt vanaf 2016 tot 2021 stapsgewijs afgeschaft.

In onze uitzending geeft VVD-Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn haar reactie op het akkoord tussen Nederland en Marokko.

 

Bekijk het fragment hier.

3 replies added

Leave your comment