Elsevier:MAROKKO KRIJGT LAATSTE KANS OM UITKERINGSVERDRAG AAN TE PASSEN

Marokko krijgt laatste kans om uitkeringsverdrag aan te passen

door Shari Deira 6 jun 2014

Nederland wil uitkeringen verlagen die in Marokko worden verstrekt

Nederland wil uitkeringen verlagen die in Marokko worden verstrekt –Foto: AFP

Het kabinet zal het verdrag met Marokko over sociale zekerheid in het najaar opzeggen, als het land niet meewerkt aan het verlagen van uitkeringen die naar Marokko worden geëxporteerd. Marokko krijgt nog één kans.

Ingewijden bevestigen vrijdag berichtgeving hierover in De Telegraaf. Het besluit komt uit een politiek overleg tussen de top van de VVD en PvdA donderdagavond.

Rechter

Nederland wil de uitkeringen die in Marokko worden verstrekt, verlagen omdat de kosten voor levensonderhoud daar een stuk lager liggen. Weduwen die uitkeringen ontvangen, stapten daarom naar de rechter en kregen gelijk.

In het verdrag over sociale zekerheid is opgenomen, dat de bedragen niet zomaar mogen worden verlaagd. Marokko weigert mee te werken om het verdrag aan te passen.

Niet verstandig

Als het aan de VVD in de Tweede Kamer ligt, zegt Nederland het verdrag nu al op. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken zei eerder deze week dat dat ‘niet verstandig‘ zou zijn, omdat de samenwerking met Marokko op allerlei terreinen dan moeilijk wordt.

Zo zou Marokko kunnen besluiten om niet meer mee te werken bij fraudecontroles van de uitkeringen. Het kabinet laat nu dus wel weten Marokko onder druk te zetten.

Als het land in september niet meewerkt tijdens het overleg, zal het verdrag alsnog worden opgezegd.

Lees hier het artikel op de website van Elsevier.

Leave your comment