FD: Nieuwe ‘weeffout’ in ontslagrecht: weer extra kosten voor werkgevers (FD)

5 maart 2015

FD: Nieuwe ‘weeffout’ in ontslagrecht: weer extra kosten voor werkgevers (FD)

Geschreven door: Johan Leupen

Amsterdam

 

Werkgevers krijgen een extra kostenpost van € 150 mln per jaar op hun bord als gevolg van het nieuwe ontslagrecht, dat per 1 juli ingaat. Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, blijken straks ook nog recht te hebben op een transitievergoeding, boven op de sociale uitkering die ze in de huidige situatie al ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang langs experts. Zij spreken van een nieuwe weeffout in de Wet Werk en Zekerheid, die kort geleden ook al in opspraak raakte door een ander onvoorzien gevolg voor werkgevers.

Ook in dit nieuwe geval pakt de wet veel duurder uit dan gedacht: de huidige werkgeversplicht van twee jaar loondoorbetaling bij ziekte gold toch al als extreem binnen Europa en daar komt straks nog een forse last bovenop. Bovendien moet die in één klap worden afgerekend bij ontslag. Tot slot is het gevaar groot dat de transitievergoeding niet wordt gebruikt voor datgene waarvoor zij bedoeld is: de begeleiding van arbeidsongeschikten naar een nieuwe baan. Dat komt doordat veel langdurig zieke werknemers volledig worden afgekeurd en in de praktijk niet meer re-ïntegreren.

‘Politiek en werkgevers lijken geen idee van de consequenties te hebben’, zegt adviseur Ramon van Bruchem van consultant Mercer.

Lees het hele artikel op FD.nl (inlog vereist).

2 replies added

Leave your comment