Maidenspeech – Herziening Wet Arbeid Vreemdelingen

Hier kun je de maidenspeech bekijken en hieronder staat de uitgewerkte tekst.

Mevrouw de Voorzitter,

Hier sta ik dan voor mijn maidenspeech. Deze heb ik al driemaal eerder voorbereid, de vierde keer is onverwacht raak!

Vandaag is voormalig Brits premier Thatcher begraven. Deze historische gebeurtenis deed me terug denken aan mijn tienerjaren, de jaren 80, De Koude Oorlog. Poetin werkte als KGB agent achter het IJzeren Gordijn in Oost-Duitsland dat de IJzeren dame met Poetins voorganger Gorbatsjov heeft helpen afbreken.

Voorzitter,

Als econoom, geschoold in Londen, ben ik aanhanger van een kleinere overheid en meer ruimte voor private investeringen als weg naar economische groei en welvaart voor een ieder. Een vriend die op een feestje mijn klassiek liberale pleidooien observeerde, heeft me gekoppeld aan de uitspraak:

“You turn if you want to, the lady is not for turning”.

Mevrouw de Voorzitter,

Na snokkelharde koppigheid houdt de vergelijking met de Iron Lady ook op. Maggie Thatcher heeft me wel  geïnspireerd. Haar passie te strijden voor het landsbelang boven het persoonlijk belang, de van huis uit mee gekregen  kruideniersmentaliteit en haar daadkracht.

Een quote die mij bijzonder aanspreekt is:

“I came to office with one deliberate intent:
to change Britain from
a dependent to a self-reliant society
from a give-it-to-me, to a do-it-yourself, nation.
A get-up-and-go, instead of a sit-back-and-wait-for-it-Britain.

Dat is precies wat mij heeft gemotiveerd  de politiek in te gaan. Als klein radertje in een groot geheel mijn bijdrage te leveren aan een activerende maatschappij. Een samenleving waarin je wordt uitgedaagd het beste uit jezelf te halen, je talenten te ontwikkelen en trots op eigen benen te staan

Mevrouw de voorzitter,

Ik heb meer kansen gekregen en benut dan mijn ouders. Mijn ouders hebben de middelbare school niet afgemaakt. Zo snel mogelijk gaan werken om geld te verdienen, was het credo. Mijn moeder heeft op haar 50ste, ondanks alleen de lagere school, zeer succesvol een verkorte mbo opleiding met scheikunde en natuurkunde afgerond. Wat was ik trots op haar en zij op haarzelf. Zo heb ik door ervaring geleerd dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, maar waar je naar toe gaat.

Mevrouw de voorzitter,

Nederland is een vrij land, maar de vrijheid van mensen om te werken wanneer ze willen, kent grenzen. Werkende mensen in Nederland betalen belasting en premies  voor sociale zekerheid.  Daar is iedereen toe bereid.

Het is aan de belastingbetaler niet uit te leggen dat we arbeidsmigranten van buiten Europa halen om hier het werk te doen. Dat terwijl er nu in Nederland ruim 600.000 mensen werk zoeken en er in totaal 26 miljoen mensen in Europa zijn die zonder baan zitten.

De VVD vindt: Voor wie kan werken en een uitkering heeft, is werken geen vrijblijvende keuze maar een verplichting. De VVD fractie is voorstander van deze wetsherziening. We kunnen alleen werken aan het verbeteren van de integratie als we tegelijkertijd de kansarme immigratie beperken. We moeten lessen trekken uit onze ervaring met het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten in de jaren zeventig.  Velen raakten uiteindelijk afhankelijk van een uitkering. Dat was niet goed voor hen, niet voor hun integratie in de samenleving en zo ook niet voor Nederland.

Mevrouw de voorzitter,

Over een aantal van de instrumenten in de wet heb ik nog vragen:

Ten eerste: De duur van de tewerkstellingsvergunningen wordt verkort van drie naar één jaar en verlenging is niet meer mogelijk. Pas na vijf jaar mogen arbeidsmigranten in Nederland werken zonder vergunning. De VVD fractie vindt dit positieve maatregelen.

Het aantal verstrekte vergunningen is door het restrictieve beleid van het vorige Kabinet gedaald van 75.000 in 2006 naar minder dan 12.000 per jaar. Met deze maatregelen verwacht de VVD fractie dat het aantal vergunningen verder gaat dalen. Deelt de minister deze mening? Kan hij inschatten over hoeveel werkvergunningen het dan nog gaat?

Voorzitter,

Ten tweede de verandering in de arbeidsmarkttoets door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, het UWV. De VVD fractie vindt het positief dat wordt geprobeerd de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt helder te maken. Zodat werkgevers en werknemers elkaar beter kunnen vinden.

Ik heb hier nog wel een paar vragen bij:

Is het UWV voldoende toegerust om dit inzicht te bieden? Weet het UWV wie er in de kaartenbakken zitten? Als mensen een baan gevonden hebben en hun uitkering stopt, worden ze dan door het UWV uit de bestanden verwijderd?

Voorzitter,

het UWV is geen marktpartij, als het geven van inzicht in vraag en aanbod van arbeid in Nederland al een uitdaging is, hoe gaat het UWV dan inzicht bieden in het aanbod van mensen in alle landen van Europa?

Voorzitter,

De VVD-fractie wil liefst dat er zo weinig mogelijk vergunningen  worden verstrekt. Als er  één wordt verstrekt, dan is het UWV gehouden zijn klanten een snelle en adequate service te leveren.

Van werknemers heb ik gehoord dat het nu wel zeven weken kan duren voordat een besluit valt, ook als er geen arbeidsmarkttoets plaats vindt. Uit de stukken begrijp ik dat als al binnen een week duidelijk is  wat het arbeidsaanbod is in een sector, direct een besluit kan worden genomen. Als werkgevers een vacature hebben, willen ze die snel, liefst binnen een maand, kunnen invullen. Het UWV moet daar, zeker in deze tijd, op anticiperen.

Is de minister het met de VVD fractie eens dat een besluit op aanvraag moet aansluiten bij de termijn van werkgevers? Wil de minister erop toezien dat het UWV zijn service aan werkgevers en werknemers verbetert?

Mevrouw de voorzitter,

De oorsprong van het quotum in deze wetsherziening heeft me enigszins verbaasd. De minister geeft aan deze limiet te zien als uitwerking van de motie Van Dam-Van Nieuwenhuizen, niet Van Nieuwenhuizen-Van Dam uit november 2011. Deze motie, ingediend bij de begroting, vroeg niet om het instellen van een sectorquotum bij wetsherziening, maar om het niet verstrekken van een vergunning aan Bulgaren en Roemenen in het jaar 2012.

De minister vermoedt dat dit quotum per sector alleen een stok achter de deur is, maar in de praktijk niet snel zal worden ingesteld. Als er werkzoekenden in een sector zijn, dan wordt een vergunning toch al geweigerd.

Kan de minister een concreet voorbeeld geven uit de huidige praktijk, van een sector waar de minister een nullijn zou willen inzetten? Dit zodat de sector zich meer inspant voor werving, opleiding en training van werkzoekenden hier?

Mevrouw de voorzitter,

Rest mij nog een tweetal specifieke vragen, voordat ik afrond:

De minister geeft in de stukken aan dat de vrijstellingsregeling voor de bemanning van zeeschepen zal worden uitgebreid naar vissersschepen en baggeraars. Dit omdat de schepen vaak met eenzelfde bemanning de territoriale wateren van verschillende landen bevaren. De minister wil dit regelen in een Besluit ter uitvoering van deze wetsherziening.  De VVD fractie vindt dit een positieve ontwikkeling. Het zou raar zijn als de bemanning van schepen moet worden vervangen zodra het schip Nederland binnenvaart.

Waarom heeft dit niet geleid tot vreugde bij de waterbouwers? We hebben van hen verontrustende berichten gehoord dat de regels voor hen juist strenger zouden worden dan nu ? Klopt dat? Wil de minister ingaan op de bezwaren die de waterbouwers in een brief aan hem hebben geventileerd?

Voorzitter,

Over de effecten op de lasten van het bedrijfsleven zijn de meningen verdeeld. Het UWV en de Raad van State denken dat de lasten van werkgevers stijgen, omdat ze vaker een vergunning zullen aanvragen. De minister geeft aan dat deze herziening 1,7 miljoen lastenverlichting oplevert. Dit omdat werkgevers nog wel de identiteit moeten vaststellen van hun werknemers, maar die gegevens niet vijf jaar hoeven te bewaren.

Met de digitalisering van identiteitsbewijzen zou je verwachten dat er geen effect is op de lastenverlichting van deze maatregel. Zou de minister de lastenverlichting willen onderbouwen en ook ingaan op de mening die het UWV is toegedaan?

Mevrouw de voorzitter,

Tot slot.

Het is een voorrecht om lid van deze Kamer te mogen zijn sinds 20 september 2012. Een voorrecht in meerdere opzichten. Vele van de gezichten van het personeel zijn nog bekende gezichten. Het is een voorrecht om met zoveel ervaren, loyale mensen te mogen werken die je allen, elke dag zo hartelijk ontvangen en helpen. Mijn dank hiervoor.

In 1996 ben ik hier aangenomen als beleidsmedewerker in een fractie geleid door Frits Bolkestein. Zwanger en net gehuwd ben ik mijn man in 2000 gevolgd naar Engeland. (Ik mag weer thuiskomen). Tien jaar heb ik gewijd aan studie en werk buiten de politiek, een leerzame tijd.

In 2010 was het hele gezin weer gesettled in Nederland, toen ik werd gevraagd als politiek assistent van de, het spijt me minister Asscher, beste minister van zowel het vorige als het huidige Kabinet, Edith Schippers.

Mijn echtgenoot en kinderen hebben me altijd gesteund in het besluit om de politiek in te gaan, ook al ben ik minder dan vele andere echtgenoten en moeders thuis, wat soms moeilijk is voor hen en voor mij. Dat ik die ruimte heb, daar ben ik hun zeer dankbaar voor.

Voorzitter,

Met het lidmaatschap van deze Kamer is De Kring rond. Ik heb de Kamer gezien als beleidsmedewerker, als politiek assistent en nu als Kamerlid. Daarom wil ik afsluiten met een nog steeds actuele typering van de problematiek van hedenmiddag door Frits Bolkestein:

Beperk immigratie, bevorder integratie en bestrijd discriminatie!

38 replies added

 1. Hubert 12 april 2021 Beantwoorden

  Fantastic post however I was wondering if you could write a litte more on this subject?

  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.

  Many thanks! asmr 0mniartist

 2. Emilia 14 april 2021 Beantwoorden

  If you desire to obtain a great deal from this article then you have to apply such techniques to your won website.
  0mniartist asmr [http://bitly.com/]

 3. Delia 15 april 2021 Beantwoorden

  It’s nearly impossible to find well-informed people on this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks asmr (bitly.com) 0mniartist

 4. Lillie 28 april 2021 Beantwoorden

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a little
  bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Here is my webpage … gamefly their

 5. Magaret 29 april 2021 Beantwoorden

  Hey I know this asmr
  is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 6. Isabella 29 april 2021 Beantwoorden

  Thanks for finally talking about > Maidenspeech – Herziening Wet Arbeid Vreemdelingen – Pareto Governance < Liked it!

  Here is my homepage … asmr where

 7. Summer 29 april 2021 Beantwoorden

  There’s definately a great deal to learn about this issue.
  I like all the points you have made.

  my website: asmr why

 8. Bonny 4 mei 2021 Beantwoorden

  It’s great that you are getting ideas from this piece of writing as well as from
  our argument made here.

  my site – a gamefly

 9. Ned 4 mei 2021 Beantwoorden

  I am genuinely happy to read this webpage posts which contains plenty asmr of useful data, thanks for providing such information.

 10. Mittie 7 mei 2021 Beantwoorden

  I used to be recommended this blog through my cousin. I am
  now not certain whether or not this put up is written by means of him as nobody else realize such exact about my difficulty.
  You are amazing! Thanks!

  my webpage … asmr (bit.ly)

 11. Alanna 8 mei 2021 Beantwoorden

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog
  and wished to say that I have really loved browsing your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing for your feed and I’m hoping you write once more very soon!

  Feel free to visit my blog post asmr our

 12. Rochelle 9 mei 2021 Beantwoorden

  Today, I went to the beachfront with my children. I
  found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to
  her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but asmr I had to tell someone!

 13. Valentin 15 mei 2021 Beantwoorden

  scoliosis (peatix.com)

  Hello! I’ve been reading your web site for a while now and finally
  got the bravery to go ahead and give you a shout out from
  Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent job!
  scoliosis

 14. Lenora 17 mei 2021 Beantwoorden

  scoliosis
  Wonderful article! We will be linking to this great post on our website.
  Keep up the great writing. scoliosis – j.mp,

 15. Chad 19 mei 2021 Beantwoorden

  scoliosis
  I blog quite often and I seriously appreciate your content.
  This great article has really peaked my interest. I am going to take a
  note of your website and keep checking for new information about once a week.

  I opted in for your Feed as well. scoliosis (http://tinyurl.com)

 16. Murray 20 mei 2021 Beantwoorden

  dating sites
  Hi! Do you know if they make any plugins to
  help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.
  Appreciate it! free dating sites

  Feel free to surf to my web blog https://6869milesoflove.tumblr.com/

 17. Rene 21 mei 2021 Beantwoorden

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

  Here is my web page; an asmr

 18. Ellen 26 mei 2021 Beantwoorden

  Thanks for some other wonderful post. The place else may just anyone get that
  type of info in such an ideal means of writing? I have a
  presentation next week, and I’m on the search for such info.

  my web blog :: my free dating sites

 19. Luann 30 mei 2021 Beantwoorden

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?

  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Also visit my web blog – scoliosis your

 20. Josh 31 mei 2021 Beantwoorden

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material
  for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Cheers!

  My web page: it scoliosis

 21. Frederic 31 mei 2021 Beantwoorden

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto dating sites a friend
  who has been conducting a little research on this. And
  he actually bought me dinner simply because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to talk about
  this subject here on your web page.

 22. Fabian 1 juni 2021 Beantwoorden

  Hi! I realize this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established website such as yours take a lot of work?

  I am completely new to blogging but I do write in my journal on a
  daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips
  for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

  my page; free dating sites your

 23. Sue 8 juni 2021 Beantwoorden

  My brother suggested I might like this web site. He was once totally right.
  This submit actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!

  Thanks!

  Feel free to visit my web blog – Rosalyn

 24. Anastasia 9 juni 2021 Beantwoorden

  hello there and thank you for your info – I have certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise some
  technical points using this web site, as I experienced to reload
  the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google
  and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again soon.

  Feel free to surf to my site: Fallon

 25. Del 11 juni 2021 Beantwoorden

  Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site
  mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone 4.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.

  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

  Here is my homepage :: Zachery

 26. Demetra 11 juni 2021 Beantwoorden

  Hi! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my
  followers! Wonderful blog and excellent design.

  Have a look at my web blog; ntc33 online

 27. Malinda 11 juni 2021 Beantwoorden

  Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook
  group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

  Also visit my web page :: ntc33 original

 28. Francisca 11 juni 2021 Beantwoorden

  Hi there all, here every person is sharing these kinds of familiarity, thus it’s good to
  read this website, and I used to pay a visit this weblog everyday.

  Feel free to visit my homepage; id ntc33

 29. Liza 11 juni 2021 Beantwoorden

  I’m impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me
  leet you know, you’ve gotten hit the nail on the head. Your
  concept is excellent; the problem is one thing tat not enough persons arre
  talking intelligently about. I’m verry completely happy that I stumbled across this in my
  search for something referring to this.

  Here is my site – Jospeh

 30. Dulcie 11 juni 2021 Beantwoorden

  A further issue is that video games aree normally serious in nature with the msin focus on knowing thngs rather thann fun.Although,
  it has ann entertainment aspect to keep children engaged, each and every game wil likely
  be designed to work on a specifc experience or program, such as mathmatical
  or scientific disciplines. Thanks foor your publication.

  My wweb page – Todd

 31. Leopoldo 11 juni 2021 Beantwoorden

  Ahaa, its good conversation on the topic of this piece of writing here at this web site,
  I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

  Also visit my website … Bebe

 32. Jett 12 juni 2021 Beantwoorden

  It’s an amazing paragraph for all the web users;
  they will obtain benefit from it I am sure.

  Have a look at my web page – casino guru

 33. Hanna 12 juni 2021 Beantwoorden

  Hello, i think that i saw you visited my web site thus i
  came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Here is my web-site – gem playboy2

 34. Damian 12 juni 2021 Beantwoorden

  Hi to every body, it’s my first go to see of this web site; this blog consists of awesome and really good material for visitors.

  My web-site :: id test 3win8

 35. Dina 14 juni 2021 Beantwoorden

  Hello to every body, it’s my first pay a quick visit of this weblog;
  this web site consists of awesome and genuinely good stuff in support of
  readers.

  Feel free to visit my homepage – judi online terbaru

Leave your comment