Nu.nl – Asscher heeft nog geen akkoord met Marokko over uitkeringen

Opnieuw is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) er niet in geslaagd tot overeenstemming te komen met Marokko over aanpassing van het socialezekerheidsverdrag.
 Desondanks hoopt de bewindsman nog steeds tot een akkoord te komen, schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het socialezekerheidsverdrag regelt de uitbetaling van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko. Asscher wil die uitkeringen aanpassen aan het levenspeil in Marokko en dus verlagen. De regering in Rabat voelt hier echter niets voor.

Het is de tweede keer dat Asscher moet meldden dat hij niet tot een akkoord is gekomen. Eerder hoopte hij er al op 15 juni uit te zijn. Later verschoof die datum naar 1 september.

“In de afgelopen periode is intensief overleg gevoerd met Marokko. Tot op heden heeft dit echter nog niet geresulteerd in een akkoord”, aldus Asscher. Een nieuwe datum voor een mogelijk akkoord noemt hij niet.

Vooral regeringspartij VVD heeft zich hard gemaakt voor aanpassing van het socialezekerheidsverdrag. De Tweede Kamer nam vorig jaar een VVD-motie aan waarin stond dat het verdrag moest worden opgezegd als de onderhandelingen niet snel vruchten zouden afwerpen.

Opzeggingswet

De VVD wil het socialezekerheidsverdrag met Marokko zo snel mogelijk opzeggen.

”Er zijn nu vier jaar onderhandelingen geweest met Marokko en het is nu tijd de stekker eruit te trekken. De uitkeringen moeten omlaag, want het leven is in Marokko een stuk goedkoper dan in Nederland,” zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. “En een uitkering is niet bedoeld om rijk van te worden. De Kamer moet de wet om het verdrag op te zeggen nu zo snel mogelijk gaan behandelen.”

Het besluit tot opzegging moet dan voor februari worden genomen.

Betrekkingen

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet de Kamer eerder weten er “zeer” aan te hechten dat er overeenstemming wordt bereikt met de regering in Rabat. Hij schreef in juni dat Marokko er ook veel aan gelegen is om de goede, vierhonderd jaar oude betrekkingen met ons land te handhaven.

Mocht Nederland het verdrag toch opzeggen, dan is niet uit te sluiten dat de relatie onder druk komt te staan, aldus Koenders toen.

Foto: ANP

Gepubliceerd: 01 september 2015 05:4101-09-15 05:41Laatste update: 01 september 2015 09:1301-09-15 09:13

 

Lees hier het hele artikel.

4 replies added

Leave your comment