NU.nl – Nederland en Marokko akkoord over uitkeringen

Gepubliceerd: 29 september 2015 18:2729-09-15 18:27

NEDERLAND EN MAROKKO AKKOORD OVER UITKERINGEN

 

Nederland en Marokko hebben een akkoord gesloten dat er toe gaat leiden dat Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko worden verlaagd.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Daarnaast kan vanaf 2021 de kinderbijslag niet meer worden ‘meegenomen’ naar Marokko. In ruil daarvoor heeft Nederland verzachtende maatregelen en langere overgangstermijnen geboden.

Asscher heeft maandenlang onderhandeld met Marokko over de aanpassing in het zogeheten socialezekerheidsverdrag. Aangespoord door de Tweede Kamer dreigde Asscher zelfs het verdrag helemaal op te zeggen. Dat is met het akkoord met de Marokkaanse regering niet nodig.

Asscher en de Kamer wilden dat de hoogte van de uitkeringen in Marokko zou worden aangepast aan de levensstandaard daar. Dat betekent een verlaging van verschillende uitkeringen. De meeste wijzigingen gaan begin volgend jaar in.

 

GOED NIEUWS

“Het is goed nieuws voor Nederland dat er na jarenlange druk van de VVD, eindelijk een akkoord is bereikt met Marokko, over de aanpassing van het Sociale Zekerheidsverdrag”reageert VVD-Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn (Sociale Zaken).

“Dat betekent dat de export van uitkeringen naar Marokko, waaronder de kinderbijslag, per 2021 wordt stopgezet. Ook gaat per 2016 de nabestaandenuitkering (ANW) eindelijk omlaag.”

 

Lees hier het artikel.

1 reply added

Leave your comment