NU.nl – Twijfels in Kamer om actie kabinet bij loondoorbetaling bij ziekte

Foto: ANP

In de Kamer zijn twijfels gerezen over de vraag of het kabinet de lengte van de loondoorbetaling bij ziekte door werkgevers wel daadwerkelijk gaat terugbrengen.

Dat blijkt woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens D66 en CDA was in de media te lezen dat het kabinet besloot de loondoorbetaling voor werkgevers te beperken van twee naar één jaar, maar in de Kamerbrief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) was hier niets over te lezen.

Ook VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn toonde zich kritisch. “Ik heb meer in de media gelezen dan in de kabinetsreactie.”

CDA-Kamerlid Pieter Heerma concludeerde dat er in de brief slechts gesproken werd over een variant en dat er verder gesproken zal worden met ondernemersorganisaties.

 

Drempel

Nu moeten werkgevers hun werknemers bij langdurige ziekte verplicht twee jaar doorbetalen. Voor kleine bedrijven vormt dat een drempel om personeel aan te nemen.

Het kabinet stelde daarom afgelopen vrijdag een vrijwillige regeling voor, voor bedrijven met maximaal tien werknemers waarbij de loondoorbetaling voor een jaar geldt.

Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en de overheid legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij. De werknemers zouden er in het nieuwe systeem niet op achteruit gaan.

Asscher erkende woensdag dat het plan nog moet worden uitgewerkt. Hij verwacht in het voorjaar met een uitgewerkt plan te komen.

 

Leave your comment