powned: Marokko moet slikken of stikken #uitkeringen

De Marokkaanse regering moet bereid zijn tot een verdragswijziging, waardoor Nederlandse uitkeringen aan mensen in het Noord-Afrikaanse land kunnen worden verlaagd. Zo niet, dan zal Nederland dit verdrag opzeggen.

Er was volgens De Telegraaf donderdag een topberaad tussen onder andere vicepremier Asscher, VVD-fractieleider Zijlstra en PvdA-leider Samsom over deze kwestie. De VVD zou in eerste instantie “het verdrag met Marokko direct hebben willen verscheuren”, aangezien het nu niet mogelijk is uitkeringen aan te passen aan de lokale kosten van levensonderhoud. Wonen in Marokko is nu eenmaal stukken goedkoper dan hier.

De regering denkt met dit zogenaamde ’woonlandbeginsel’ veel geld te kunnen besparen. Marokko had tot dusver compleet maling aan de Nederlandse wens. Asscher vond het echter “niet verstandig” om het verdrag op te zeggen, want dan zou het voor Nederland moeilijker worden om fraude met uitkeringen in Marokko te bestrijden.

Het kabinet zal tijdens de besprekingen in september aangeven dat het “slikken of stikken” is. Als Marokko dan nog steeds zijn medewerking aan het verlagen van de uitkeringen weigert, gaat het verdrag de prullenbak in.

Lees hier het artikel op de website van Powned.

Leave your comment