Telegraaf: Kabinet draait marokko de duimschroeven aan

Kabinet draait Marokko de duimschroeven aan

door Ruud Mikkers en Wouter de Winther

DEN HAAG – Marokko krijgt een laatste kans te helpen bij het verlagen van uitkeringen die in het Noord-Afrikaanse land worden verstrekt. Als Rabat in september niet meewerkt om hiertoe een verdrag te wijzigen, zal Nederland een belangrijk verdrag opzeggen.
Foto: AFP

Dat is de uitkomst van een topberaad over de slepende kwestie, gisteren tussen onder meer vicepremier Asscher, VVD-fractieleider Zijlstra en PvdA-voorman Samsom, zo melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.

De VVD wilde aanvankelijk het verdrag met Marokko direct verscheuren, omdat het onmogelijk maakt uitkeringen aan te passen aan de kosten van levensonderhoud in dat land. Het kabinet vindt het niet nodig dat mensen met een Nederlandse toelage royaal kunnen leven in het buitenland, terwijl het leven daar vaak minder duur is.

Bovendien kan via dit zogenaamde ’woonlandbeginsel’ geld worden bespaard. Marokko weigerde tot nu toe mee te werken aan de Nederlandse wens. En de VVD vond het langzamerhand welletjes. De liberalen leken op een meerderheid uit de Kamer te kunnen gaan rekenen om het verdrag snel te beëindigen.

Vicepremier Asscher noemde het evenwel ’niet verstandig’ om dit te doen. Het opzeggen van het verdrag zou het ons land moeilijker maken om fraude met uitkeringen te bestrijden. Opzegging zou ook samenwerking met Marokko op andere terreinen schaden, bijvoorbeeld op het gebied van politie en justitie. Asscher wilde dat de VVD de motie weer op de plank legde.

Vlam

De vlam sloeg in de pan toen de liberalen aangaven hier niet voor te voelen. In allerijl werd deze week de stemming over het VVD-plan op aandringen van de PvdA uitgesteld.

In het topoverleg tussen VVD en PvdA is gisteren besloten dat Rabat nu de duimschroeven zal worden aangedraaid. Door bij besprekingen in september aan te geven dat het slikken of stikken is, hoopt de coalitie dat Marokko alsnog wil meewerken aan het verlagen van de uitkeringen. Gebeurt dit niet, dan zal het kabinet waarschijnlijk in het najaar komen met een wet die het verdrag naar de prullenbak verwijst.

Lees hier het artikel op de website van De Telegraaf.

Leave your comment