VVD.nl – Laat werkgever niet opdraaien voor ongeluk op de piste

Ondernemers geven aan dat zij veel tijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp. Zij voelen zich vaak te veel ‘chef personeelszaken’. Zeker bij een kleinere ondernemer gaat dat ten koste van de tijd die hij of zij liever besteedt aan het runnen van het bedrijf.

In Nederland draait een ondernemer bijvoorbeeld ook op voor de kosten en de organisatie van het ziekteverzuim van werknemers die in hun vrije tijd zijn gaan kitesurfen of bergbeklimmen. In een onderzoek van TNO (Ziekteverzuim in Nederland, 2012, TNO Monitor Arbeid) zeggen werknemers zelf dat maar liefst 70 procent van het ziekteverzuim een oorzaak heeft die niets met het werk te maken heeft.

Meer verantwoordelijkheid voor werknemer
Is het dan niet redelijk dat werknemers meer verantwoordelijkheid dragen? Is het niet beter dat de lasten worden verdeeld en dat werknemers voortaan zelf een inkomensverzekering afsluiten voor het ziekteverzuim dat niets met werk te maken heeft? Wij vinden van wel. Natuurlijk moeten werkgevers dan wel gewoon verantwoordelijk blijven voor al het ziekteverzuim dat wél werkgerelateerd is, zoals kapperseczeem en bedrijfsongevallen.

In die nieuwe situatie ben je als werknemer gewoon verzekerd voor inkomen bij ziekte. Je loon wordt dus doorbetaald, ook als je met een gebroken been van de wintersport komt en een paar weken thuis zit. Je moet het voortaan alleen zelf regelen. Als werknemer heb je dan dus wat te kiezen. Je bepaalt namelijk zelf welke polis het best bij je past. Als je meer risico wilt dragen, omdat je inschat dat je best een paar dagen loon kunt missen, dan krijg je daarvoor in de plaats een lagere premie. Maar wil je volledig verzekerd zijn van je inkomen, dan betaal je een gewone premie zonder eigen risico. Die keuze is aan jou. Een werkgever kan die inschatting onmogelijk van tevoren voor al zijn werknemers maken.

Niet duurder dan nu
Meer eigen verantwoordelijkheid voor niet-werkgerelateerd ziekteverzuim gaat je per saldo trouwens niet meer kosten dan nu. Want wat de werkgever voor jou uitgeeft aan een verzekering, wordt nu nog afgetrokken van je brutoloon. Je houdt daardoor netto – dus in je portemonnee – minder over. In ons plan hoeft de werkgever dat geld niet meer af te trekken van je loon. En dus houd je geld over, waarmee je dan je eigen verzekering kunt regelen.

Niet alleen de werknemer profiteert van dit plan. Het mes snijdt aan twee kanten. De werkgever hoeft namelijk niet langer risico’s te dragen waar hij zelf geen invloed op heeft. Bovendien neemt de administratieve rompslomp af, waardoor hij zich weer kan bezighouden met zijn belangrijkste taak: het runnen van de onderneming. Op die manier durven ondernemers weer werk aan te bieden. Zo vergroten we de kans op een baan voor mensen in ons land. En dat is goed voor onze welvaart.

Lees het hele artikel hier.