Werkbezoek Amsterdam Zuidoost 7 augustus

Werkbezoek Amsterdam Zuidoost 7 augustus
Donderdag 7 augustus ging ik samen met mijn medewerker Jim Driesen op werkbezoek in Amsterdam Zuidoost. Het was een mooie dag. Na een fietstocht van 10 kilometer stonden we om 14.00 uur op het Anton de Komplein voor het stadsdeelkantoor. Bestuurder Emile Jaensch en duo-commissielid Anne Marttin stonden daar klaar om door te fietsen naar onze eerste bestemming.

Opleiding remigranten
Mensen die terugkeren naar hun eigen land moeten hun bestaan daar opnieuw opbouwen. Wij bezochten een organisatie die daarop inspeelt. Door mensen een vak te leren zoals kapper, muziek producer of manicure, maken zij meer kans op een baan.

De Zuidoost kliniek
Onze tweede bestemming was een zelfstandig behandelcentrum voor gynaecologische zorg. De Zuidoost kliniek zit midden in de Bijlmer op de Bijlmerdreef. We zijn ontvangen door gynaecoloog Emmy van Woerden, één van de drie vrouwelijke artsen. In deze kliniek werken alleen vrouwen. Vrouwen komen hier bijvoorbeeld vanwege een (ongewenste)zwangerschap, een miskraam, geslachtsziekten of vruchtbaarheidsproblemen.

Hun bedrijfsvisie gaat uit van ‘hostmanship’: Ze helpen ook mensen die niet verzekerd zijn, hun zorg lastig kunnen betalen, of andere reden hebben om zorg te mijden. Dat doen ze zonder wachttijden en met oog voor het sociale aspect. Zoals ze het zelf zeggen: “ Niet de ziekte, maar de persoon staat centraal”.

Met Emmy van Woerden spraken wij over de uitdagingen waar de kliniek nu voor staat. Als zelfstandige kliniek kan zij goede service leveren en hiermee sneller en efficiënter werken dan vele ziekenhuizen. Maar de contractonderhandelingen met verzekeraars zorgen ervoor dat ze steeds meer als ondernemer moeten handelen. Dat betekent kosten laag houden en de concurrentie in de gaten houden. Dat is de uitdaging waar de kliniek nu voor staat.

Het Bijlmermuseum
Na de interessante gesprekken over vluchtelingen en zorg was er ook nog tijd om even stil te staan in ‘ het Bijlmermuseum’. Een mooi groen park omringd door de klassieke galerijflats die zo kenmerkend zijn voor de Bijlmer. Midden in dit park staat het monument ter nagedachtenis aan de Bijlmerramp. Alweer 22 jaar geleden in 1992 vloog een vrachtvliegtuig hier in een flatgebouw. Naast ‘ de boom die alles zag’ is een galerij met daarin teksten die kinderen vlak na de ramp hebben geschreven. De vloer is mooi versierd met mozaïeken. Nog steeds vinden op deze plaats de herdenkingen plaats. Goed om ook hier even stil te staan.

Metro

Na nog een korte route door de buurt en een nabespreking was het alweer 18.00 uur en tijd voor een afsluitend drankje. Een fietstocht terug liet een avondafspraak niet toe. Terug met de fiets in de metro om snel bij de volgende afspraak in het centrum te komen. Dat werkt ook prima.

2 replies added

Leave your comment