NRC – Kamer eist ingrijpen van Asscher bij UWV

30 november 2015

Door: Derk Stokmans

Minister Asscher (PvdA) reageert volgens de Kamer te afwachtend op de problemen bij het UWV, de instantie die werkzoekenden moet helpen. 

Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich zorgen of uitkeringsinstantie UWV nog in staat is haar taken goed uit te voeren. Zowel de coalitiepartijen VVD en PvdA als oppositiepartijen CDA, D66 en SP betwijfelen of het UWV zijn organisatorische en automatiseringsproblemen kan oplossen. Partijen hebben kritiek op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). Hij zou niet genoeg controle over het UWV uitoefenen.

De Kamerleden reageren op onderzoek van NRC. Daaruit bleek dit weekend dat het UWV structurele problemen die bijdroegen aan de crash van de website werk.nl in 2013 nog altijd niet heeft opgelost. Capaciteitsgebrek en onenigheid over de koers leidt tot het vastlopen van verbeteringen. Honderdduizenden werkzoekenden zijn van deze site afhankelijk voor onder meer het aanvragen van uitkeringen en het verplicht melden van sollicitaties en neveninkomsten.

„Een schokkend relaas”, zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut. „Asscher moet hier regie pakken, hij laat dat liggen.” PvdA’er Roos Vermeij: „Ik heb het gevoel dat ze helemaal klem zitten in een zelfgemaakt moeras, waardoor ze nauwelijks toekomen aan het helpen van werkzoekenden. Ik maak me grote zorgen of ze gezien de structurele problemen niet zo met zichzelf bezig zijn dat ze niet meer in staat zijn te doen waarvoor ze zijn opgericht, namelijk het publieke belang behartigen.”

Ze zitten klem in een zelfgemaakt moeras

Roos Vermeij, PvdA-Kamerlid

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg „past het verhaal in een verder patroon van problemen en achterstanden. De minister blijkt ook niet in control.” Pieter Heerma, CDA-Kamerlid: „Het is een ontnuchterend beeld van een organisatie die in zijn zelf gecreëerde patstelling is komen vast te zitten.”

Het UWV kampt ook met grote achterstanden in het keuren van arbeidsgehandicapten. Ook werkgevers klagen dat het UWV ze niet helpt bij het vinden van kandidaten voor verplichte banen voor gehandicapten.

CDA, SP en D66 willen een onafhankelijk onderzoek naar de toestand van de uitkeringsinstantie. CDA en SP hopen dat de Algemene Rekenkamer dat wil doen. VVD en PvdA steunen zo’n verzoek vooralsnog niet. VVD’er Schut: „Ik ben niet tegen zo’n onderzoek, maar ik ben bang dat het aanpakken van wachtlijsten, of oplossen van ICT-problemen erdoor op de lange baan schuift.” Volgens PvdA-Kamerlid Vermeij ligt het initiatief nu bij haar partijgenoot, minister Asscher.

Over de problemen met het UWV zegt Vermeij ook: „We moeten als Kamer onze hand ook in eigen boezem steken, we belasten het UWV te veel met nieuwe wetgeving en nieuwe bezuinigingen.”

1 reply added

Leave your comment