NRCNext – Met verkiezingen in zicht gaat Asscher over de knie van de VVD

Woensdag 18 mei 2016,

Uit de wandelgangen Fraudeurs krijgen minder straf. De VVD geeft Asscher de schuld.

Petra de Koning

Foto ANP / Olaf Kraak

Méér fraude door Asscher?

Dat er binnenkort voor zo’n 12 miljoen euro méér wordt gefraudeerd in de sociale zekerheid, komt door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). En het is nog erger: de staatskas zal 21 miljoen euro mislopen aan boetegeld – door hém. Asscher hoorde het op dinsdagavond, in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, met een onbewogen gezicht aan. Alsof het hem elke week wel overkomt dat regeringspartner VVD zo tegen hem tekeergaat. Want die partij kwam ermee, in het debat vertegenwoordigd door Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn.

Of is de fraudewet te streng?

Het ging over de verandering van de fraudewet, in 2013 bedacht door het kabinet-Rutte I van VVD en CDA. Volgens de hoogste bestuursrechter die over sociale zekerheid gaat, en ook volgens de Ombudsman, moet die minder streng worden gemaakt voor mensen die onopzettelijk fraude plegen met uitkeringen. Rutte II stelt nu voor om ook de mogelijkheid van waarschuwingen en verminderde boetes in de wet op te nemen. De PVV twijfelt, maar verder is alléén de VVD tegen die wetswijziging.

Of toch door Rutte zelf?

Er was eerder een VVD-Kamerlid, Anne Mulder, dat Asscher bekritiseerde om zijn beleid – en niet lang daarna een andere portefeuille kreeg. De verkiezingen komen dichterbij, misschien mag er nu meer. Voor de zekerheid wilde D66 van Schut-Welkzijn weten of ook haar eigen VVD-premier Mark Rutte verantwoordelijk was voor de 12 miljoen extra aan fraude die volgens haar het gevolg zou zijn van de wetsverandering. Het was een voorstel van zíjn kabinet. Schut-Welkzijn probeerde nog: „Hier zit nu Asscher.” Maar natuurlijk: „Het kabinet spreekt met één mond.” Deze woensdag het tweede deel en de oppositie zal niet rusten: wat vindt Asscher van de VVD?

 

Lees het artikel hier.

3 replies added

Leave your comment