De VVD ziet niets in een verplichte verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen.
Dat zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn in het Financieele Dagblad (FD) van dinsdag.
“Een zzp’er is een ondernemer en ondernemers moeten gewoon zelf de afweging maken of ze zich al dan niet verzekeren”, zegt Schut-Welkzijn in de krant.
Op dit moment doet de Sociaal-Economische Raad (SER) onderzoek naar het in december gelanceerde CDA-plan om alle werknemers, inclusief zzp’ers en freelancers, te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarbij moet de periode dat werkgevers het loon van zieke werknemers doorbetalen worden verkort van twee jaar naar acht weken.
Schut-Welkzijn noemde het plan eerder al “sympathiek”, maar vreest dat deze verplichte verzekering “ontzettend kostbaar” is en dat veel zzp’ers die financiële lasten niet kunnen dragen. Daarbij vindt de VVD-politica dat de sociale partners eerst werk moeten maken van het twee jaar doorbetalen van zieke werknemers. Dat is in haar ogen “hoe dan ook te lang” en bovendien een taak voor het kabinet en niet voor de SER.
PvdA-Kamerlid Grace Tanamal noemt de verplichte basisverzekering voor zzp’ers in het FD daarentegen “absoluut goed”. Ze heeft wel meer moeite om de twee jaar doorbetaling van loon zomaar los te laten.
“Werkgevers hebben destijds zelf gevraagd om die twee jaar. Zodoende behouden zij zelf langer invloed op de re-integratie van hun zieke werknemers”, aldus Tanamal.
In oktober kwam het kabinet met een reactie op een maandenlang onderzoek naar zzp’ers. Op korte termijn verandert er voor deze groep niets, terwijl er wel volop discussie is over deze alsmaar groeiende groep op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er ruim een miljoen zelfstandigen in Nederland, een verdubbeling vergeleken met vijftien jaar geleden.
Lees het artikel hier.