Woensdag 25 oktober 2015
Ruud Mikkers
Den Haag
Het is een rommeltje bij het UWV en minister Asscher (Sociale Zaken) doet veel te weinig om de problemen bij de uitkeringsinstantie aan te pakken. Dat vindt de Tweede Kamer die actie eist van de PvdA-bewindsman. Het UWV kampt met forse achterstanden bij het doen van herkeuringen en de aanpak van fraude. De minister kondigde eind oktober aan te willen ingrijpen, maar een plan van aanpak laat tot komend voorjaar op zich wachten.
VVD, SP, CDA en D66 vinden het volstrekt onvoldoende wat Asscher nu laat zien. De hele Kamer stemde recent in met een VVD-voorstel dat de achterstanden uiterlijk in 2016 moeten zijn weggewerkt. Asscher heeft al gewaarschuwd dat hem dat waarschijnlijk niet zal lukken. „Dat is gewoon niet genoeg”, vindt VVD-Kamerlid Schut-Welkzijn. „Het UWV heeft budget voor 30.000 keuringen per jaar, maar alleen al de instroom is hoger. Hoe het er nu uitziet, kunnen ze niet eens iemand eens in de tien jaar keuren. Hij moet het gewoon regelen.”
Ook de oppositie is niet tevreden over Asschers inspanningen. Volgens CDA-Kamerlid Heerma is het „de vraag of Asscher het dossier UWV wel voldoende in de hand heeft”. SP-Kamerlid Ulenbelt spreekt van „een blinde vlek” bij de PvdA-minister met betrekking tot de problemen bij het UWV. Wat de SP betreft, wordt de Rekenkamer ingeschakeld om de onderste steen boven te krijgen bij de uitkeringsinstantie.
Ook D66 vraagt zich af of de minister nog wel ‘in control’ is. „Te vaak lijken problemen bij het UWV hem te verrassen”, vindt D66-Kamerlid Van Weyenberg. Alleen Asschers eigen PvdA houdt hem de hand nog boven het hoofd. „Ik ben al lang blij dat hij heeft aangekondigd de problemen te gaan aanpakken”, vindt PvdA-Kamerlid Tanamal.
Volgens Asscher kampt het UWV met een achterstand van 11.500 herbeoordelingen. Dit jaar wordt de achterstand naar verwachting ingelopen tot 9500, maar als er niets gebeurt loopt de achterstand in 2016 weer op tot 16.800. Door capaciteitsproblemen is er bovendien te weinig tijd om meldingen over fraude na te gaan. Hierdoor lagen er op 1 oktober ongeveer 78.000 meldingen op de plank.