Thorbeckeweb – Een Goede Zaak

EDITIE 620  |   1 februari 2016
Na jaren van tegenwerking is de kogel door de kerk. Deze week heeft de Tweede Kamer besloten om de export van te hoge uitkeringen naar Marokko aan banden te leggen per 1 januari 2017. Meer over dit besluit en het aandeel van Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn leest u in deze Thorbeckeweb.

 

Snel einde aan export uitkeringen naar Marokko

De export van te hoge uitkeringen naar Marokko is ons al jaren een graat in de keel. Daarom zijn we bijzonder verheugd om u te kunnen melden dat de Tweede Kamer, na jaren van tegenwerking door Marokko, deze week heeft besloten om hier per 1 januari 2017 een einde aan te maken.

De achtergrond is dat wij vinden dat uitkeringen als gevolg van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of zoals de kinderbijslag, aangepast moeten zijn aan de kosten voor levensonderhoud. Die kosten liggen in Marokko veertig procent lager dan in Nederland. Dat betekent dat dergelijke uitkeringen voor mensen die nu in Marokko wonen ook veertig procent lager zouden moeten zijn. Maar door een oud verdrag met Marokko kan dat niet. Wij willen dat verdrag daarom al jaren aanpassen, maar Marokko werkt daar niet aan mee.

Al in 2011 besloot Rutte I dat de export van uitkeringen naar landen buiten de EU zoveel mogelijk moest worden gestopt. De export naar Marokko bleef echter ongewijzigd en daarom heeft ons Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn in 2014 een Kamermeerderheid gekregen voor een oproep om het verdrag met Marokko snel aan te passen of bij onvoldoende medewerking op te zeggen.

Schut-Welkzijn:“Nu, inmiddels weer anderhalf jaar en vele vertragingstactieken later, heeft Marokko nog steeds niet met aanpassingen ingestemd. Daarom was de maat vol. Tenzij Marokko voordat de opzeggingswet door de Eerste Kamer is goedgekeurd alsnog met de aanpassingen instemt, zeggen we het verdrag eenzijdig op. En dat is een héél goede zaak.”

Leave your comment