Debat met staatssecretaris Klijnsma over de AOW-inkoopregeling

25 september 2014

Debat met staatssecretaris Klijnsma over de AOW-inkoopregeling

 

Voorzitter,

De AOW moet ook voor onze kinderen en kleinkinderen betaalbaar blijven. De AOW is bedoeld voor mensen die hiervoor elk jaar premie betalen, zoals de meeste gepensioneerden ook hebben gedaan. We moeten er alles aan doen om oneigenlijk gebruik van onze sociale zekerheid te voorkomen, om zo de AOW te behouden voor wie ervoor gespaard heeft. Daarom is de VVD voorstander van dit wetsvoorstel.

Voorzitter,

Door de open grenzen, verblijven mensen steeds minder lang in één land. Zo is het nu, dat mensen zich op hun 60ste in Nederland vestigen en voor slechts €9.600 verzekerd zijn van een AOW van €8.800 per jaar vanaf pensionering tot overlijden. Terwijl iemand die in Nederland zijn hele leven op het minimumloon gewerkt heeft, 63.000 euro premie heeft betaald.

Het is dan ook terecht dat de minimumpremie meer kostendekkend wordt gemaakt.

De VVD vindt het positief dat mensen die zich in Nederland vestigen en niet werken, door dit wetsvoorstel niet langer de mogelijkheid krijgen om goedkoop AOW-rechten in te kopen. Zodat zij vervolgens op kosten van Nederland in hun thuisland van de oude dag gaan genieten.

Dank aan de staatssecretaris dat zij de aangehouden motie Schut-Welkzijn van 28 mei 2014 heeft verwerkt in een nota van wijziging op dit wetsvoorstel. Hierdoor duurt het nu 7 jaar voordat mensen na vestiging en werk in Nederland AOW kunnen inkopen. Er wordt zo aangesloten bij de termijn voor het verkrijgen van het Nederlanderschap, zoals in het oorspronkelijke wetsvoorstel bedoeld werd. De vraag aan de staatssecretaris is, waarom nog een volgende nota van wijziging nodig was? Hadden de technische wijzigingen niet in de eerste nota van wijziging kunnen worden meegenomen?

De VVD wil dat we regelingen zoveel mogelijk op elkaar laten aansluiten. Zo worden ze ook beter door mensen begrepen en eenvoudiger. De termijn van zeven jaar is richtinggevend voor het hebben van een band met Nederland.

Voorzitter,

Het is een goede zaak dat je eerst bijdraagt aan de Nederlandse maatschappij voor je rechten op AOW kunt inkopen.

 

2 replies added

  1. Tesha 1 juli 2021 Beantwoorden

    We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

    Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community
    will be grateful to you.

    Feel free to surf to my web-site – Lupita

Leave your comment