Vragen aan minister Asscher over fraude met VCA-examens

Schriftelijke vragen van het lid Schut-Welkzijn en Potters (beiden VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de stelselmatige fraude met VCA examens

 Lees hier het nieuwsbericht op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1 Kan de minister aangeven of hij verwacht dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen na de aanhouding van een 29-jarige man die op heterdaad is betrapt op examenfraude in Zwijndrecht? 1)

 

2 In het nieuwsbericht spreekt het departement over het doorspelen met zendapparatuur van de antwoorden op enkele tientallen VCA examens (examens voor Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers). Verwacht de minister dat op korte termijn nog meer aanhoudingen zullen volgen in deze fraudezaak? Worden ook de deelnemers aan de examens aangehouden?

 

3 Staat dit geval op zichzelf? Kunnen we nog meer van deze zaken verwachten? Hoe lang is deze fraude al aan de gang? Kan de minister deze zaak aan De Kamer toelichten?

 

4 Is deze fraude bij toeval ontdekt of door de vergrote risicoanalyse die de Inspectie SZW toepast?

 

5 Kan de minister de gevolgen voor de veiligheid bij bedrijven door deze fraude met examens in kaart brengen?

 

6 Is de minister het met de VVD fractie eens dat hier voorkomen beter is dan genezen? Wat gaat de minister eraan doen om het risico voor werknemers in de bedrijven waar medewerkers frauduleus hun examen hebben gehaald, in de toekomst te voorkomen?

 

1)       “Man aangehouden voor examenfraude”, nieuwsbericht website Ministerie van SZW, 13 november 2013

Leave your comment