Inbreng algemeen overleg SUWI-onderwerpen

Donderdag 8 oktober

 

Voorzitter,

De VVD wil dat uitvoeringsinstanties service leveren aan hun klanten, de uitkeringsgerechtigden en de werkgevers. Het UWV en de SVB zijn er voor hun klanten en niet voor zichzelf. De ICT bij zowel SVB als UWV blijft een zorgenkind. Over de problemen bij de SVB wordt een apart plenair debat gevoerd.

De brief van de minister die we dinsdag over de situatie bij het UWV hebben ontvangen is een goed nieuws verhaal. Steeds vaker zien we dat bij het UWV medewerkers naar de krant lopen om hun beklag te doen. Voor de VVD is dat een teken aan de wand. Dit gebeurt pas als mensen tijden lang gefrustreerd zijn over de gang van zaken. Is de minister het met deze waarneming eens, en hoe gaat hij ervoor zorgen dat het UWV goed haar kerntaken uitvoert en degelijk alle fraude bestrijdt?

 

Voorzitter,

Een specifiek voorbeeld van dienstverlening die echt moet verbeteren:

Van verschillende bedrijven hebben we het signaal gekregen dat mensen die vrijwillig zijn vertrokken bij een werkgever succesvol een WW uitkering hebben aangevraagd en gekregen, omdat een digitaal bewijs door de werknemer wordt veranderd en het UWV niet langer meer informatie checkt bij de voormalige werkgever. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! De WW is er voor mensen die onvrijwillig werkloos worden, niet ter financiering van een sabbatical! De rechten zijn eenvoudig digitaal te checken uit bestaande bronnen en de VVD wil dat dit ook door het UWV wordt gedaan. Is de minister het hiermee eens en gaat hij hiervoor zorgen?

 

Voorzitter,

Dit overleg zou niet compleet zijn zonder een compliment aan de minister en zijn ambtenaren over de onderhandelingsvaardigheden die hebben geleid tot het sluiten van het verdrag met Marokko. De VVD is hier erg blij mee. De kinderbijslag en de toeslagen stoppen, de werelddekking bij tijdelijk verblijf stopt ook. Het akkoord heeft structureel dezelfde werking als het opzeggen van het verdrag en een EU-Associatiebesluit dat binnenkort in werking treedt, dus het is het beste scenario op alle terreinen.

Als uitvoering van de motie Schut-Welkzijn/Dijkgraaf bij de begroting vorig jaar, heeft de minister een brief gestuurd met een verkenning van mogelijkheden tot beperking van de export van de WGA. In de WGA moeten mensen beschikbaar zijn om aan hun re-integratie en sollicitatieverplichtingen te voldoen. Dat kan niet vanuit buiten Europa, laat staan dat controle op het voldoen aan deze verplichtingen mogelijk is. De VVD roept de minister op om bij de aanpassing van bilaterale sociale zekerheidsverdragen de export van de WGA te stoppen.

 

Voorzitter,

Vooruitlopende op de antwoorden van de minister geef ik hier alvast aan dat ik overweeg een motie in te dienen op dit onderdeel, mocht de minister dit niet kunnen toezeggen. Daarom vraag ik alvast een VAO aan.

 

Voorzitter,

Over de beveiliging van Suwinet ter bescherming van de privacy van mensen, is de laatste jaren veel gesproken. Met collega Van Wijngaarden heb ik hier in juni ook vragen over gesteld die nu, drie maanden na dato, zijn beantwoord. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Hierin staat dat het College Bescherming Persoonsgegevens de kamer zal informeren over de voortgang van het onderzoek bij gemeenten naar de beveiliging van Suwinet. Wanneer kunnen we deze rapportage verwachten?

De VVD is er voorstander van dat als gemeenten niet beter hun best doen de gegevens van hun burgers te beschermen, ze worden gesanctioneerd. De VVD heeft voorgesteld om dat direct financieel te doen. De staatssecretaris geeft aan dat dit jammer genoeg niet uitvoerbaar blijkt. De VVD is tegenstander van de oplossing om gemeenten in het ultieme geval af te sluiten van Suwinet. De Landelijke Clientenraad vindt dit ook een non-oplossing. De VVD beseft zich dat de staatssecretaris een motie die niet is gesteund door de VVD heeft moeten uitvoeren. Maar in de brief en in het escalatieprotocol zie ik niet dat over de effecten van deze maatregel is doorgedacht. De VVD vraagt de staatssecretaris hoe zij kan garanderen dat zonder gebruik te kunnen maken Suwinet gemeenten effectief uitkeringsfraude kunnen bestrijden.

 

Voorzitter,

Nog een laatste punt over de Inspectie aan de minister. In het jaarplan lezen we er niets over, maar in de begroting staat dat de Inspectie haar toezichtskosten op de 400 BRZO (Besluit Risico Zware Ongevallen)bedrijven voor 5 miljoen euro gaat doorbelasten. Is dit een nieuw verdienmodel of nieuwe beleidslijn van de minister ? En denkt hij dat deze ongelijke behandeling bij de rechter stand houdt? Want BRZO bedrijven krijgen dan wel hun toezicht doorgerekend en andere bedrijven en overheden waarop de Inspectie SZW toezicht houdt niet? Zou hij een toelichting willen geven waarom hij tot dit voorstel is gekomen?

Pagina 1 van 3

3 replies added

 1. Rosaria 12 april 2021 Beantwoorden

  If you wish for to take much from this post then you have to apply such techniques to your won website.

  0mniartist asmr

 2. Celinda 15 april 2021 Beantwoorden

  Hi there to all, how is all, I think every one is getting more
  from this site, and your views are pleasant in favor of new viewers.
  0mniartist asmr (http://signup.com/)

 3. Joie 16 april 2021 Beantwoorden

  Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Thanks! 0mniartist asmr, bit.ly,

Leave your comment